ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΨΕΙΡΕΣ

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΕΙΡΕΣ ΣΤΟ ΤΡΙΧΩΤΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ

Σύμφωνα με τον FDA, 1 στα 20 παιδιά προσβάλλονται από ψείρες στο τριχωτό της κεφαλής.

Πολύ συχνά οι γονείς προσβάλλονται από ψείρες του τριχωτού της κεφαλής από τα παιδιά τους.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Οι ώριμες ψείρες είναι εύκολο να εντοπιστούν, καθώς είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος. Ωστόσο, εξακολουθούν να μην είναι τόσο μεγάλες έχοντας το μέγεθος ενός σπόρου σησαμιού. Αν και το χρώμα των ψειρών διαφέρει, εάν δείτε ένα υπόλευκο ή σκούρου χρώματος ζωύφιο να κινείται στα μαλλιά, τότε πρόκειται πιθανόν για ψείρα. Εάν κοιτάξετε κοντά μια ώριμη ψείρα, θα μπορέσετε να δείτε ανθρώπινο αίμα μέσα της.

Κοιτάξτε τα στελέχη των τριχών σε απόσταση περίπου 0,5 cm από το τριχωτό της κεφαλής. Δείτε εάν μπορείτε να εντοπίσετε ωάρια ψειρών (κόνιδες) προσκολλημένα σε κάθε τρίχα. Οι κόνιδες είναι εξαιρετικά μικρού μεγέθους. Μοιάζουν σαν μικροσκοπικές κουκκίδες που προσκολλώνται αρκετά καλά στα μαλλιά. Εάν τυχόν δείτε κόνιδες, προσπαθήστε να τις απομακρύνετε τραβώντας τις με τα δάχτυλά σας. Εάν δεν σας είναι εύκολο, ίσως είναι κόνιδες και όχι πιτυρίδα.

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης ψειρών στο τριχωτό της κεφαλής είναι η άμεση επαφή της κεφαλής με την κεφαλή του προσβεβλημένου ατόμου. Η επαφή με την κεφαλή ενός προσβεβλημένου ατόμου δεν διασφαλίζει τη μετάδοση ψειρών, ωστόσο δίνει την ευκαιρία στις ψείρες να μεταφερθούν από τα μαλλιά του προσβεβλημένου ατόμου στα δικά σας μαλλιά.
Οι ψείρες δεν αναπηδούν, κολυμπούν ή πετούν. Χωρίς την ύπαρξη τριχών για να μπορέσουν να προσκολληθούν χρησιμοποιώντας τις δαγκάνες που έχουν στα πόδια τους, αντιμετωπίζουν πρόβλημα να κινηθούν. Ωστόσο, μπορούν να κινούνται αρκετά γρήγορα στα μαλλιά, επομένως, εάν τα μαλλιά σας έρθουν σε επαφή με την κεφαλή ενός προσβεβλημένου ατόμου, είναι πολύ εύκολο για μια ψείρα να μεταφερθεί στα μαλλιά σας και να κινηθεί προς το τριχωτό.

Εκτός από τις 7-10 ημέρες που απαιτείται για την εκκόλαψη των ωαρίων, ο χρόνος ζωής των ψειρών του τριχωτού της κεφαλής είναι περίπου 40-45 ημέρες. Ως παράσιτα, τρέφονται με ανθρώπινο αίμα αρκετές φορές την ημέρα.
Εάν απομακρυνθούν από την πηγή σίτισής τους – π.χ. απομακρύνοντάς τες από τα μαλλιά με μία βούρτσα – μπορούν να επιβιώσουν για 24-48 ώρες. Εάν δεν βρουν μαλλιά ώστε να προσκολληθούν σε νέο ξενιστή κατά το χρονικό διάστημα αυτό, πεθαίνουν.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να εξαλείψετε τις ψείρες. Μπορείτε να προκαλέσετε ασφυξία, να τις δηλητηριάσετε ή να τις αφυδατώσετε. Μπορείτε επίσης να τις κάνετε να πεθάνουν από την πείνα εάν τις απομακρύνετε από την πηγή σίτισής τους – το κεφάλι σας – για αρκετό χρονικό διάστημα (θα πεθάνουν εντός 24-48 ωρών).

Η συσκευή AirAllé ενδείκνυται για την εξάλειψη των ψειρών και των κονίδων του τριχωτού κεφαλής ενηλίκων και παιδιών ηλικία 4 ετών και άνω. Για παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών, συνιστούμε την παραδοσιακή απομάκρυνση ψειρών με χτενάκι.

Ναι! Επειδή πρόκειται για μια συσκευή που έχει λάβει την έγκριση της από τον FDA & τον ΕΟΦ, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε υπέρ της αποτελεσματικότητας εάν δεν υπάρχουν υποστηρικτικά κλινικά δεδομένα.

Οι Ψείρες του τριχωτού της κεφαλής δεν επιβιώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα εάν απομακρυνθούν από κάποιο άτομο και δεν μπορούν να τραφούν. Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε αρκετά χρήματα για εργασίες απολύμανσης και καθαρισμού του σπιτιού σας. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για την αποφυγή εκ νέου εμφάνισης παρασίτωσης από ψείρες που έχουν πρόσφατα απομακρυνθεί από τα μαλλιά ή έχουν μεταφερθεί σε ρούχα ή έπιπλα.

 1. Πλένετε και στεγνώνετε σε πλυντήριο-στεγνωτήριο τα ρούχα, τα κλινοσκεπάσματα και τα υπόλοιπα αντικείμενα που φορούσε ή χρησιμοποιούσε το προσβεβλημένο άτομο κατά τη διάρκεια των 2 ημερών πριν τη θεραπεία, χρησιμοποιώντας τον κύκλο πλύσης με καυτό νερό (130°F) και κύκλο στεγνώματος υψηλής θερμότητας. Για τα μη πλενόμενα ρούχα και αντικείμενα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στεγνό καθάρισμα Ή να τα σφραγίσετε σε πλαστική σακούλα και να τα φυλάξετε για 24-48 ώρες.
 2. Βυθίστε τις χτένες και τις βούρτσες σε καυτό νερό (τουλάχιστον 130°F) για 5–10 λεπτά.
 3. Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα το πάτωμα και τα έπιπλα, κυρίως εκεί όπου καθόταν ή ξάπλωνε το προσβεβλημένο άτομο. Παρ’ όλα αυτά, ο κίνδυνος εκ νέου προσβολής από ψείρες που υπάρχουν σε πατάκια, χαλιά ή έπιπλα είναι πολύ μικρός. Οι ψείρες του τριχωτού της κεφαλής επιβιώνουν έως και 1–2 ημέρες εάν έχουν απομακρυνθεί από ένα άτομο και δεν μπορούν να τραφούν. Οι κόνιδες δεν εκκολάπτονται και συνήθως πεθαίνουν εάν δεν βρίσκονται σε θερμοκρασία ίδια με τη θερμοκρασία που υπάρχει κοντά στο ανθρώπινο τριχωτό της κεφαλής. Δεν είναι απαραίτητο να αφιερώνετε χρόνο και να ξοδεύετε χρήματα σε οικιακές εργασίες καθαρισμού για την αποφυγή εκ νέου εμφάνισης παρασίτωσης από ψείρες ή κόνιδες που έχουν μεταφερθεί από το κεφάλι ή υπήρχαν σε έπιπλα ή ρούχα.
 4. Μη χρησιμοποιείτε απεντομωτικά προϊόντα ψεκασμού. Μπορεί να είναι τοξικά σε περίπτωση εισπνοής ή απορρόφησης μέσω του δέρματος.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΨΕΙΡΕΣ

 • ΨΕΙΡΕΣ

  Αν και υπάρχουν πολλά είδη ψειρών, η φθειρίαση κεφαλής ή η ανθρώπειος ψείρα τριχωτού κεφαλής (Pediculus humanus capitis), είναι ένα παρασιτικό έντομο που εντοπίζεται στην κεφαλή, και πιο σπάνια, στα φρύδια και στις βλεφαρίδες των ατόμων. Οι ψείρες τριχωτού κεφαλής (πληθυντικός αριθμός της ψείρας) τρέφεται με ανθρώπινο αίμα αρκετές φορές την ημέρα και ζουν κοντά στο τριχωτό της κεφαλής για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματός τους.

 • ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ

  Ο κύκλος ζωής των ψειρών της κεφαλής αποτελείται από τρία στάδια : κόνιδα, νύμφη και ώριμη μορφή (γνωρίστε πόσο μεγάλες είναι οι φθείρες στα διάφορα στάδια της ζωής τους). Οι κόνιδες ψειρών είναι τα ωάρια, αν και πολλοί θεωρούν τις κόνιδες ως άδεια κελύφη ωαρίων που απομένουν από μια εκκολαπτόμενη ψείρα.

 • ΟΙ ΨΕΙΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΑΓΚΑΝΕΣ

  Μια ψείρα του τριχωτού της κεφαλής έχει έξι δαγκάνες που της επιτρέπουν να κινείται και να μεταφέρεται από τρίχα σε τρίχα. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να μεταφέρεται από κεφάλι σε κεφάλι, το οποίο είναι και ο λόγος που η επαφή με τα μαλλιά κάποιου προσβεβλημένου ατόμου είναι ο κύριος λόγος μετάδοσης ψειρών στους ανθρώπους.

 • ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΒΕΒΛΗΜΕΝΟΥ ΑΤΟΜΟΥ

  Η παρασίτωση από ψείρες του τριχωτού της κεφαλής εμφανίζεται όταν ένα ώριμο θήλυ μεταφέρεται σε νέα κεφαλή και εναποθέτει ωάρια. Μετά την εκκόλαψη των ωαρίων αυτών, οι ψείρες είναι πιθανό να παραμείνουν στην κεφαλή αυτή καθ’ όλη τη διάρκεια του βιολογικού κύκλου τους. Εκτός εάν ληφθεί θεραπεία στο τριχωτό της κεφαλής (βλ. θεραπεία ψειρίασης) και εξαλειφθούν όλες οι ψείρες και οι κόνιδες, η παρασίτωση από ψείρες θα συνεχιστεί για όσο χρόνο μπορούν να ζουν οι ψείρες.

QUIZ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΕΙΡΕΣ

Εύκολο παιχνίδι με ερωτήσεις για να μάθετε μικροί και μεγάλοι περισσότερες πληροφορίες για τις ψείρες.

Διάρκεια παιχνιδιού 3-5 λεπτά.